Instrument de screening gamificat în Singapore detectează demența devreme în 15 minute

Instrument de screening gamificat în Singapore detectează demența devreme în 15 minute

Instrument de screening gamificat în Singapore pentru detectarea demenței incipiente în 15 minute

soluții cognitive

O nouă aplicație bazată pe inteligență artificială, care gamifică screening-ul pentru afectarea cognitivă ușoară (MCI), a fost integrată într-un serviciu cuprinzător de screening sanitar în Singapore.

ReCOGnAIze este o aplicație de jocuri neuroștiințifice dezvoltată la Lee Kong Chian School of Medicine (LKCMedicine) a Universității Tehnologice Nanyang din Singapore.

Despre ce este vorba

ReCOGnAIze, alimentat de un algoritm proprietar, cuprinde patru jocuri concepute pentru a evalua diferite funcții cerebrale:

  • Un joc de viteză de procesare în care numerele sunt asociate cu simboluri.
  • Un joc de funcții executive în care utilizatorii creează un traseu de numere și simboluri.
  • Un joc de atenție în care avioanele se deplasează în direcții și culori alternative.
  • Un joc de memorie de lucru în care utilizatorii trebuie să memorizeze și să reamintească elementele dintr-o listă de cumpărături.

Aceste jocuri, dezvoltate pe parcursul a trei ani la Centrul de Cercetare pentru Demență LKCMedicine, pot detecta semnele timpurii ale afectării cognitive în doar 15 minute.

"Gamificarea ne permite să extragem diferite caracteristici sau metrici din joc și ajută la detectarea unor funcții specifice ale creierului care ar putea fi legate de declinul cognitiv," a declarat Mohammed Adnan Azam, co-fondator al Gray Matter Solutions, o companie derivată din NTU Singapore care deține licența pentru ReCOGnAIze.

Pe lângă faptul că sunt captivante și interactive pentru utilizatori, "interacțiunile și caracteristicile capturate din gamificare oferă informații detaliate pentru a permite modele profunde de învățare automată și învățare profundă," a adăugat el.

Aplicația a fost validată în raport cu biomarkerii și imaginile cerebrale ale 230 de indivizi în Studiul Biomarkerilor și Cognitiei, Singapore, demonstrând o acuratețe de 89% în identificarea MCI.

De ce este important

Peste 10% din persoanele cu MCI progresează către demență în fiecare an la nivel mondial, cu aproape 10 milioane de diagnostice anuale, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

În Singapore, aproximativ 86.000 de indivizi trăiesc cu demență începând cu 2021, iar numărul acestora este estimat să crească la 150.000 până la sfârșitul decadelor.

Demența în rândul asiaticilor este adesea determinată de schimbări vasculare în creier, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale tăcute, conform cercetărilor LKCMedicine. Detectarea timpurie a afectării cognitive necesită mai mult decât măsurarea memoriei, a subliniat NTU Singapore.

MCI este detectat și confirmat în mod tradițional prin evaluări neuropsihologice și teste imagistice. O alternativă de screening gamificată bazată pe IA oferă o "modalitate scalabilă și rentabilă de a detecta MCI, permițând intervenții medicale la timp care pot îmbunătăți semnificativ calitatea vieții," a observat Nagaendran Kandiah, profesor asociat la NTU Singapore și co-fondator al Gray Matter Solutions. El conduce, de asemenea, Centrul de Cercetare pentru Demență LKCMedicine.

Gray Matter Solutions a încheiat recent parteneriate cu grupul internațional de clinici private GP, Osler Health, pentru a lansa aplicația sa de screening pentru MCI; această aplicație bazată pe tabletă va fi oferită gratuit în următoarele trei luni ca parte a unui pachet holistic de evaluare a sănătății pentru pacienți.

tehnologie

instrument de screening

Înapoi la pagina principală